Ristafallet Vattenfall

Ristafallets vattenfall i västra Jämtland är en av de finaste i Sverige och går att se från campingen. Vattenfallet är 50 meter bred och faller med 14 meters höjd, längs några stora stenar.

Beroende på säsongen är vattenmängden mellan 100 och 400 m³ per sekund. Vattenfallet med sin fuktiga forsdimma ger skogen ett unikt microklimat där sälsynta lavar och mossor trivs väldigt bra. En skogsbevuxen holme delar älven och fallet i två delar, både från norra och södra sidan går det enbart att se en sida.

På ön finns en kalkstengrotta som man kan nå på vintern när fallet är frusen. Grottan är ungefär 14 meter lång och har två ingånger. Guidade vandringsturer över ett fruset vattenfall och till olika (is)grottor kan bokas från Ristafallets reception. På vintern är fallet belyst och det ger en sagolik bild.

Ristafallets vattenfall är mest känt från filmen Ronja rövarsdottern. En film efter boken från Astrid Lindgren. Filmen hade premier i 1982 och i filmen heter fallet Glupafallet. I filmen sitter Ronja i början av våren på en av dem stora stenen mitt i fallet och skriker hennes ’vårskrik’. En rolig detalj är att älvfärden mot fallet är filmad nedanför fallet. När man följer vandringsstigen från fallet genom skogen kommer man till en skyllt som visar var Ronja och Birk hade sin älvfärd.

Ristafallet

Gilla oss på Facebook!